Tento recept je z Valašska ale velmi podobný mám ze Šumavy a od Chebu. Z toho je patrné, že se dříve škvarkové pečivo v různých obměnách peklo všude uprostřed Evropy. V tomto případě jsem kromě pšeničné přidal do těsta také mouku pohankovou, protože pohanka je pro oblast Valašska typická a dodnes hojně pěstovaná plodina.

Všechny suroviny (viz rozpis na konci), kromě másla a semínek na posyp, dejte do větší misky a důkladně je promíchejte. Nejlépe promačkejte
Poté na vále ze vzniklého těsta rozválejte na placku, tu potřete rozpuštěným máslem. Těsto na několikrát přeložte a zabalte do mikrotenového sáčku a nechte alespoň hodinu ale i delší dobu odpočinout v lednici.
Uzrálé těsto rozválejte, potřete máslem a přeložte na polovinu. poté opět lejce rozválejte. Povrch plátu potřete rozšlehaným vejcem a posypte semínky, kořením a hrubou solí. Poté těsto krájejte na kostičky či jiné tvary. Ty skládejte na plech s pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě při 170 stupních do zlatova. Podávejte se salátem nebo jako slané pečivo ke sklenici piva či vína.

 

délka přípravy 2 – 3 hodiny
Suroviny:
150 g hladké pšeničné mouky
100 g pohankové mouky
lžička soli
lžička cukru
půl lžičky prášku do pečiva
1 vejce
lžička octa
1 lžíce vepřového sádla (50 g)
100 g pokrájených škvarků
150 g zakysané smetany
100 g másla na potírání rozváleného těsta
sůl, kmín a semínka na posypání
olej na plech