Tuto jednoduchou sladkost zvládnou upéci i děti a rád ji připravím vždy, kdy uvařím punč pro své přátele a kamarády.

V patřičné misce šlehám 2 vejce spolu se 130 gramy přírodního cukru. Když se cukr téměř rozpustí, přidávám rozpuštěné máslo, trochu vanilkových semínek z lusku, citronovou kůru a perníkové koření (skořice, badyán, hřebíček). Pak zamíchám 150 g hladké pšeničné mouky s půl lžičkou kypřicího prášku a nakonec směs podrcených ořechů, mandlí a sušeného, pokrájeného ovoce o celkové hmotnosti 150 g . Vzniklé, hutné těsto nechám v lednici hodinku odpočinout.

Pak už jen rozehřát troubu na 170 stupňů a z těsta rozděleného na menší části vyválím na pomoučněném vále stejnoměrné válečky. Když jsou na plechu, potřu je rozšlehaným vejcem, aby se po upečení pěkně leskly a strčím je péct. Délka pečení záleží na velikosti válečků ale většinou stačí 30 minut a chlebíčky jsou zlatavé a tudíž pečené.

Po vychladnutí jsou docela tvrdé a tak je nejlepší krájet je nožem s jemnou pilkou na ostří. Šikmo nakrájené řezy nechám klidně úplně uschnout s tím, že se při konzumaci zapíjí vřelým punčem nebo jiným nápojem a díky tomu, pak v ústech snadno změknou a naprosto báječně se s ním snoubí a umocní váš požitek.

Naposledy jsem těsto zadělal z mouky cizrnové a hladké pšeničné (1:1) a chuť obohatil ještě mletým kardamonem. Asi týden předtím byl chlebíček bezlepkový z pohankové mouky a navíc s kokosem a chia semínky. Tím chci  jen lehce naznačit, že s tímto vděčným a trvanlivým pečivem lze radostně čarovat a tvořit.

Přeji vám klidem a radostí cukrovaný advent.