Z čerstvého pstruha připravte filetky podle mého fotonávodu, který jsem pro vás připravil zde. Z takto připravených filetů ještě navíc lehce seřízněte nejvyšší část svaloviny. To proto, aby se vám plátek masa s kůží snadno a pravidelně stočil do závitku. Seříznuté maso a stejně tak i to které získáte z břišní části nakrájejte na drobné kousky. Filety lehce z vnitřní strany osolte.

Cibuli nakrájejte na větší kousky, slaninu a papriku na drobné kostičky a bylinky jen zhruba přesekejte. Na rozpuštěném sádle nejprve opékejte cibuli, když zesklovatí přidejte slaninu a následně i papriku. Je důležité aby se zelenina i slanina lehce opekla a zavoněla. Až úplně nakonec přidejte do směsi bylinky a vzápětí směs odstavte z tepla.

Předehřejte si troubu horkým vzduchem na 200 – 210 stupňů.

 

Každý plátek (filé) ze pstruha propíchněte z vnější strany nejlépe tvrdou bambusovou špejlí nebo jehlicí na straně za hlavou. Potom vytvořte stočením závitek a ten nakonec zajistěte dvojím propíchnutím kůže s masem. Závitky pak umístěte na plech s pečicím papírem.

Do lehce zchladlé směsi z pánve vmíchejte ořezané kousíčky masa a trochu soli. Vše promíchejte a postupně vkládejte do připravených závitků.

Pečte v předehřáté troubě 5 – 6 minut. Poté troubu vypněte a závitky dopékejte už jen v mírném (zbytkovém) teple dalších 6 – 10 minut.

Podávejte s vařenými bramborami, bramborovým pyré, salátem, případně jen pečivem.    

Délka přípravy 40 minut

Rozpis surovin na čtyři porce

4 kusy pstruha nebo 8 filetů
120 g slaniny (uzeného boku)
140 g cibule
80 g čersvé papriky
60 g sádla
Snítka bylinek (rozmarýn, libeček, petržel, majoránka)
Sůl