Jako každý rok i letos jsem nachystal recepty s chřestem, které jsem přivezl do pořadu Sama doma České televize a také do moravských Ivančic na Slavnosti chřestu. Nechejte se inspirovat recepty s touto úžasnou zeleninou!

chřestový salát s tuňákem

na 4 porce:

zelený chřest 500 g

ředkvičky – svazek

jarní cibulka – svazek

lístky rukoly  

kysaná smetana 150 g
tuňák v konzervě 150 g
citron
sůl, pepř
Jarní cibulky očistěte a drobně nakrájejte, zalijte olejem z konzervy s tuňákem, osolte a důkladně promíchejte
krátce vařený zelený chřest nakrájejte na stejnoměrné kousky
omyté ředkvičky nakrájejte na plátky nebo měsíčky
tuňáka z konzervy rozdrťte do kysané smetany, okyselte citronovou šťávou, případně trochu přisolte
vše nakonec lehce promíchejte a podávejte s pečivem, toasty a podobně.

chřest podle našich babiček ale moderně

chřest podávaný s máslovou strouhankou s bylinkami, cizrnovou omáčkou a šunkovými bramborami.
Na 4 porce:
bílý chřest 800 g
strouhanka kukuřičná 80 g
Máslo 30 g
čerstvé bylinky směs – svazek 
sůl, cukr, muškátový květ
na cizrnovou omáčku
mléko 250 ml
suchá směs na humus 60 g
máslo 100 g
citron nebo ocet
koření na bylinkové máslo
sůl, cukr
na šunkové brambory
ve slupce vařené brambory 500 g
šunka  300 g
jarní cibulka – svazek
pórek 150 g
smetana na vaření 150 ml
česnek – stroužek
olej nebo sádlo
případně pažitka, libeček ap.
sůl, drcený kmín
Krátce vařený chřest se hned poté servíruje spolu se strouhankou, za je krátce osmahnutá na másle s posekanými bylinkami
Omáčku připravíte pouhým rozmixováním cizrnové směsi v mléce. Po chvilce vše zahoustne a následně se omáčka zahřeje v rendlíku a vmíchá se do ní na závěr syrové máslo. Případně ji dochuťte octem nebo citronem, případně i trochu přislaďte.  

Šunkové brambory připravíte snadno – na pánvi nebo v kastrolu lehce osmahněte na tuku cibuli a poté i trochu česneku a pórek, přidejte drcený kmín a po chvíli vše zalijte smetanou. Vložte na nudličky krájenou šunku a nakonec vmíchejte nahrubo strouhané – předem uvařené a oloupané brambory. Vše promíchejte a prohřejte a  případně dosolte, šunka ale bývá dostatečně slaná, doplňte pažitkou, libečkem, petrželovou natí a vhodně upravte na talíři.

Fotografie: Sama doma, Česká televize