Recepty našich babiček s sebou zpravidla nesou vzpomínky na krásné chvíle mládí ale často jsou také živým svědectvím dávných časů neboť stejné pokrmy připravovaly jejich babičky a prababičky. Obyčejná polévka ze zeleniny a hub s pohankovými nočky je toho důkazem.

Na rozpáleném sádle osmahněte v hrnci očištěnou, omytou a stejnoměrně nakrájenou kořenovou zeleninu. Když se zelenina trochu opeče, přidejte nakrájenou cibuli a drcený kmín a dál krátce vše opékejte, až cibule zesklovatí.
Přidejte předem namočené sušené houby včetně vody, ve které se namáčely a osolte a asi 10 minut zvolna vše vařte.

Pohankové vločky zalijte horkým mlékem, přidejte vejce, bylinkovou sůl a trochu bramborového škrobu a posekanou petrželovou nať. Vše důkladně promíchejte.

Z hutné hmoty tvořte za pomoci lžiček malé nočky a ty zavařte do polévky. Když nočky vyplavou, ukončete var a nechte jen pod poklicí asi pět minut stát.

Nakonec přidejte petrželovou nať nebo pažitku a podávejte.

 

 

Pro 4 osoby

Délka přípravy 20 minut

Suroviny:

150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
70 g cibule
hrst sušených hříbků (30 g)
50 g sádla
2 vejce
60 g pohankových vloček (nebo lámanky)
30 g bramborového škrobu (lžíce)
100 ml mléka
bylinková sůl
drcený kmín
petrželová nať