Naši předkové žili poněkud pokorněji a hospodárněji. Dokázali velmi dobře využít všechny zdroje. Z brambor dokázali vykouzlit neuvěřitelné lahůdky. Zkuste připravit k večeři třeba tuto variantu.

Pohankovou lámanku spařte dvojnásobným množstvím vroucí osolené vody a nechte ji deset minut stát pod pokličkou.

V mléce, které jen trošku zahřejete a osladíte, nechte vzejít kvasnice.

Oškrabané brambory jemně nastrouhejte, přidejte kukuřičnou mouku, škrob, vejce, jemně nakrájený pórek, sůl, třený česnek a koření (stejně jako při ochucování bramboráku). Vše důkladně promíchejte spolu s kváskem a spařenou pohankou. Do těsta můžete nakrájet na nudličky slaninu či klobásu a nastrouhat sýr. Efektnější je ale použít vše na přizdobení pokrmu.

Promíchané a dobře ochucené těsto pak vložte do sádlem důkladně vymazané zapékací nádoby a nechte vše čtvrt hodinku vykynout.

Bramborovou buchtu pečte nejprve při teplotě 150 stupňů asi 30 minut a poté dopékejte na 180 stupňů čtvrt hodinu. V závěrečné fázi přidejte na povrch kousky uzeného sýra a slaniny nebo klobásy nechte je rozpéct.

Podávejte se salátem jako hlavní jídlo nebo jako zajímavou přílohu k různým pokrmům.

Rozpis na 4 porce

Délka přípravy 2 hodiny

Suroviny:

500 g syrových a oškrabaných brambor
200 g pohanky lámanky
2 – 3 vejce
100 g kukuřičné mouky
100 pórku
100 g anglické slaniny nebo klobásy
130 g uzeného sýra
30 g bramborového škrobu
150 ml mléka
40 g droždí
50 g česneku
Sádlo
Sůl, malá lžička cukru
Pepř, majoránka, mletý kmín
Petrželová nať