Kdyby na světě existovala potravinová hitparáda s ohledem na jejich prospěch našemu lidskému tělu, pak by se naklíčená zrnka a semínka umísťovala pravidelně na stupních vítězů. Při klíčení se totiž na oko spící zrníčko probudí a v podstatě se přetvoří a ona změna nastaví jeho výživové hodnoty razantně výš, než ve stavu spánku. Nebudu vás unavovat popisem procesů a výčtem jakoby zázrakem vzniklých látek. Chci vás vyzvat k velmi jednoduchému “zahradničení”, ke kterému je třeba jen hrstka semínek, voda, světlo teplo domova a vaše pozornost. Výsledkem snažení je pak doslova pastva pro vaše zdraví.

Jak probouzet a pěstovat zrnka a semínka?

Nejprve namočit, přímo ponořit do vody, nechat je doslova natáhnout vodu. Následně je třeba nechat zrnka dýchat. Proto vodu slijte a nabobtnaná semínka důkladně propláchněte. Pak už potřebují jenom čas a pravidelnou závlahu. Sucho je zabíjí a nadměrná vlhkost je vystavuje riziku zahnívání, růstu plísní a podobně. Nejčastěji se pravidelně proplachují proudem vody. Když jim nebudete přivozovat teplotní šoky, určitě vám bez problémů vyklíčí.

Zkuste třeba obyčejnou, běžně dostupnou čočku. Namočte ji na 5 – 8 hodin do vody. Poté ji vyceďte a nechte v nějaké misce stát v běžné pokojové teplotě. Dvakrát nebo třikrát denně ji vodou zalijte, šetrně promíchejte a slijte nejlépe přes silonové síto. A to je vše. Už druhý den čočka vyklíčí, třetí den po namočení už jsou klíčky, tedy budoucí kořínky protáhlejší a čtvrtý den se objeví také budoucí lístky a vy se můžete pustit do nejčerstvější zeleniny doslova za pár korun.

důležité informace

Počítejte s tím, že oživlá semínka svým růstem značně přiberou na váze i objemu. Ze 100 g suché čočky bude za tři dny 600 g zeleniny plné vitaminů a enzymů

Takto jednoduše, levně a přitom ekologicky vypěstovaná zelenina je opravdu velmi vydatná, doslova živá a konzumujte ji proto jen hrstku nebo dvě denně.

Naklíčená semínka pozastavíte v procesu růstu nejsnáze v lednici, V uzavřené nádobě vydrží týden i déle. Přitom je jednou denně propláchněte proudem vody.

Další informace stran klíčení a využití nejčerstvější zeleniny v kuchyni vám nabídnu v příštích dnech.