Osobně tvrdím, že co rodina to nějaký speciální recept na velikonoční sekanou. Jednou se připravuje ze tří druhů masa, podruhé ze dvou, pak zase jenom z masa předem vařeného či upečeného a jinde jde o směs se syrovým hrubě pomletým masem. Tady vše pečlivě umelou, jinde jenom krájí. Asi všude ale najdeme v sekané vejce a také zelené byliny. V žádném případě nechci měnit vaše velikonoční zvyky, ale třeba vás zaujme ta, kterou v mé rodině připravujeme na Bílou sobotu už od pradávna.

Níže uvedený recept je z rodiště mého otce, Roučkovic u Pacova na Vysočině a je opravdu skvělý. Na hlubší plech do trouby budete potřebovat: 1000 g dobrého uzeného masa, 1000 ml vývaru z vařeného uzeného, 8 – 10 vajec, na každé vejce jeden starší rohlík, 200 g hrubé pšeničné krupice, sůl, dostatek česneku a mladé kopřivy a ještě 40 g droždí.

Vychladlé uvařené maso nakrájejte na stejnoměrné kostičky a stejně tak rohlíky. V teplém vývaru se špetkou cukru rozmíchejte nadrobené kvasnice, přidejte krupici, nechte vzejít. Pak zašlehejte vejce, spařené a posekané kopřivy, prolisovaný česnek a všechno osolte. Do vzniklého těstíčka až nakonec zamíchejte maso a rohlíky krájené jak už jsem říkal na stejnoměrné kostičky. Pak už neplánujte žádné dlouhé promíchávání, aby se rohlíky v těstě nerozmočily.

To vše dejte do pečící misky nebo pekáčku, který jste před tím vymazali tukem a vysypali strouhankou. Nechte asi 20 minut kynout, a pak pečte zvolna podle výšky vrstvy asi půl hodinky při teplotě okolo 160 stupňů. Úmyslně jsem zvolil docela velkou porci velikonoční hlavičky, protože je skvělá. Ještě teplá například s hlávkovým nebo jiným listovým salátem a jogurtovým dresinkem s bylinkami. Stejně dobrá je ale také studená kdykoli během svátečních dnů.