K masopustu patří neodmyslitelně kromě zabijačkových specialit také sladké pečivo zpravidla smažené v tuku a bohatě cukrované. Mezi nejoblíbenější a také nejtradičnější pečivo patří boží milosti. Jsou různě tvarované či zdobené plátky z jednoduchého těsta usmažené v horkém tuku.

Receptů je existuje mnoho ale nejčastěji se jedná o směs mouky, žloutků či vajec a smetany. Ve vinorodých krajích patří do těsta také krapet bílého vína, jinde přidávají trochu pálenky či tuzemáku. Alkohol v těstě tvoří lehce kypřicí složku a trochu kyselého (smetana, ocet, citron, víno) zase dávají těstu vláčnost a tažnost. Proto se pak při smažení kousky těsta nafukují.

Těsto na boží milosti se dělá poměrně řídké a při jeho rozvalování je třeba mít dostatečně pomoučenou pracovní desku. Těsto se nejsnáze rozkrajuje kulatým rádýlkem a proto, aby se pečivo stalo doopravdy svatým pokrmem měli by jednotlivé kousky mít tři strany, nebo tři zářezy případně tři vypíchnuté dírky na znamení otce, syna a ducha svatého. Alespoň tak to bývalo zvykem v dobách minulých.

Příprava těsta je vcelku jednoduchá. Nejprve rozmíchejte žloutky s cukrem a špetkou soli. Následně přidejte tuzemák a smetanu a potom postupně přidávejte mouku tak, aby vám nejprve vzniklo řídké těstíčko. Následně vše zahušťujte a stále propracovávejte tak dlouho až se těsto přestane lepit na okraje nádoby a tvoří bubliny. Pak je dobré ho lehce pomoučnit a nechat dvacet minut odpočinout

Poté ho po částech rozvalujte na silně pomoučeném vále na sílu dvou stébel. Rádlem krájejte trojúhelníčky nebo jiné tvary a hned je smažte v rozpáleném sádle. Smažené obalujte v moučkovém cukru s vanilkou a podávejte s trochou marmelády nebo džemu

suroviny:

mouka hladká cca 400 – 500 g

kysaná smetana 200 ml

žloutky 5 ks

2 lžíce tuzemáku

cukr moučkový 1 lžíce

špetka soli

sádlo na smažení

moučkový cukr s vanilkou na obalení

meruňkový nebo jiný džem