Určitě znáte situaci, kdy se v lednici nachází několikero surovin potřebných zpracovat a dumáte nad tím, jak to dát nějak solidně dohromady. Jedním z mých oblíbených způsobů je zapéci často mnoholičnou směs pod vrstvu brambor doplněnou vejcem a sýrem. Důvěrně takovému způsobu říkám „něco pod čepicí“ protože v pekáčku nebo jiné zapékací nádobě se vytvoří báječná dobrota ukrytá pod opečenou bramborovou čepicí.

Budu zcela konkrétní. 

Cibuli nakrájejte na hrubší kusy a na troše oleje ji zprudka osmahněte. Jakmile zavoní přidejte očištěné a na větší kousky nakrájené žampiony a pokračujte v opékání tak dlouho, až se opečou. Tím, že se cibule a houby opekly budou v jídle daleko chutnější, než když by byly před zapékáním syrové. Pánev stáhněte z tepla a do směsi přidejte sůl, koření s drceným kmínem (krkovička gril), na drobné kousky nakrájené rybí filé a posekané listy špenátu (případně polníčku apod.) Vzniklou směs vložte do nádoby potřené olejem. Já osobně jsem vše ještě posypal trochou pokrájeného pórku, protože ho v lednici zbýval malý špalík.

Brambory uvařené ve slupce oloupejte a na hrubém struhadle je nastrouhejte. Přidejte k nim strouhaný sýr (gouda), vejce, trochu soli a posekanou petrželovou nať. Rád vše přivoním špetkou muškátového květu, ale můžete použít i jiné koření. Vše pak promíchejte a s pomocí namočených rukou bramborovou směs rozetřete nad houby, rybu, cibuli a pórek.

Bramborovou čepici můžete uhladit, nadělat do ní vidličkou rozličné obrazce, vlnky a jiné grafáče. Případně ji jen posypejte semínky a pečte v troubě horkým vzduchem na 160 stupňů 15 – 20 minut. Záleží na tom, jak vysoké jsou vrstvy surovin. Nakonec můžete teplotu zvýšit nebo na chvilku zapnout gril, aby vršek byl křupavější a vypečenější.

 

Určitě doplňte pokrm nějakým zeleninovým salátem.

Vždycky, když vařím, napadají mě nejrůznější možnosti a variace na dané téma. Tak třeba:

  • Spodní směs můžete doplnit o fazolové lusky, přichutit posekanou sardelkou nebo nějakými bylinkami a ani opečená paprika směs nepokazí
  • Do bramborové čepice můžete zakomponovat různé druhy sýra počínaje parmazánem a konče třeba oblíbenou nivou
  • Čepici jsem dělal několikrát z bramborové kaše doplněné spařenou pohankovou lámankou.

 

Orientační množství surovin na čtyři porce:

Rybí filé 400 g, žampiony 300 g, cibule 120 g, špenátové listy 150 g, olej 60 g

Vařené brambory 500 – 600 g, 1 vejce 150 g sýru

Sůl, drcený kmín, muškátový květ, petrželová nať, dýňová semínka

Doba přípravy: asi 40 minut