Velmi rád kombinuji prvky z různých kuchyní na jeden talíř. V tomto případě jsou to italské těstoviny se sýrem a sladkokyselá omáčka z oblasti čínského Kantonu.

Dejte vařit vodu na těstoviny a než přijde k varu připravte si suroviny pro omáčku. Na stejnoměrné kousky nakrájejte pórek, cibuli, papriku, cuketu, tempeh nebo tofu, případně chilli papričku a drobně posekejte česnek. Podle možností lze zeleninu pozměnit. Dále si připravte zálivku z vody, sojové a teryiaki omáčky, škrobu, cukru a octa (viz návod o něco níže).

Těstoviny vařte v dostatečně osolené vodě pozvolna a vařené sceďte, nechte okapat. Potom do nich vmíchejte olej nebo kousek másla a nechte je zakryté v teple.

V pánvi s rozpáleným olejem nejprve osmahněte cibuli, potom tempeh nebo tofu, papriky, a dál přidávejte postupně ostatní druhy zeleniny. Stále vše promíchávejte a opékejte na prudkém teple. Směs má být jen zprudka osmahnutá, horká a křehká. V tuto chvíli přidejte koření. Osobně používám směs, v níž dominuje mletý zázvor, kurkuma, mletý koriandr a sušená cibule a česnek. Vše rychle promíchejte a hned

zalijte připravenou zálivkou. Opět vše intenzivně míchejte a jenom krátce povařte či spíše poduste. Jakmile zálivka zahoustne rozvařením škrobu a sváže směs v pánvi, máte hotovo.

Pak už jen rozdělte kantonskou omáčku na talíře, přidejte těstoviny a bohatě vše zasypejte strouhaným sýrem. V mém případě to byl domácí tvrdý sýr z Novohradských hor ale to už není až tak důležité.

Jak připravit asijskou sladkokyselou zálivku?

Především to záleží na vaší chuti a možnostech. Důležité je počítat s tím že na každou porci potřebujete cca 150 ml zálivky a čajovou lžičku škrobu. Může být bramborový nebo i jiný. Není to vůbec důležité.

Na 4 porce dejte cca 300 ml vody, 100 ml tmavé sojové omáčky, 100 ml omáčky teryiaky (nebo ústřicové), 50 ml octa, 2 lžíce cukru případně trochu soli. Asiati by do zálivky přidali skoro půl lžičky wei-su čili glutamátu pro zlepšení chuti celého pokrmu. Ale není to nutné. Podle charakteru omáček zálivku případně ještě trochu dosolte. Někdo přiostří zálivku jen jemnou sladkou chilli omáčkou jiný přidá přísnou chilli pastu. To záleží na vás. Důkladně vše promíchejte a to také v okamžiku, kdy zálivku vléváte do pánve.

 

 

Orientační rozpis surovin na 4 porce:

350 – 400 g celozrnných těstovin, 40 g soli, trochu oleje
200 g tempehu nebo tofu
120 g cibule – jarní cibule
100 g papriky
100 g cukety
100 g pórku
30 g česneku
60 ml oleje
Směs koření na čínu

A suroviny na zálivku – viz výše