Pokud potřebujete mangan, vitamin E, železo, či kyselinu listovou, pak neváhejte a uvařte si římský hrách čili cizrnu. Její sladká, lehce oříšková chuť vás určitě nadchne. Cizrna se sýrem v podobě smažených kroket bude chutnat každému.

Podle čínské tradiční medicíny mají různé barvy luštěnin vliv na naše orgány. Například červené luštěniny ovlivňují srdce a tenké střevo (červená čočka a fazole). Žluté luštěniny působí pozitivně na slinivku břišní a žaludek (žlutý hrách a sójové boby). Bílé luštěniny mají pozitivní vliv na naše plíce a tlusté střevo (bílé fazole). Celkově působí luštěniny na ledviny a posilují životní sílu.

 

ZÁKLADNÍ RECEPT

Cizrnu, také nazývanou římský hrách, předem namočte. Podle její velikosti na 8 – 10 hodin. Před samotným vařením cizrnu důkladně propláchněte a vařte ji v čisté vodě spolu se snítkou saturejky, bobkovým listem a šalvějí pozvolna, až bude docela měkká. Ideální je vodu během vaření dolévat tak, aby se postupně do luštěniny vsákla a nebylo nutné cizrnu nakonec cedit.

Uvařenou cizrnu semelte nebo rozmixujte, přidejte k ní nastrouhaný sýr. Záleží na vás, zda použijete goudu, cihlu nebo jiný druh. Pokud použijete tvrdý parmazán, pak ho stačí jen 50 g. Dále vmíchejte vejce, bramborový škrob a trochu strouhanky na zahuštění. Vše ochuťte česnekovou pastou nebo čerstvým prolisovaným česnekem, zlatou pečínkou, a osolte medvědí solí.

Vzniklou hmotu nechte deset minut stát, aby zahoustla a pak z ní tvořte stejnoměrné kuličky nebo válečky. Ty obalte ve strouhance a lněném semínku a smažte v pozvolna v rozpáleném tuku.

Podávejte jako hlavní chod se zelným či jiným salátem, kvašenou zeleninou, nebo jako zajímavou přílohu.

 

Také bych Vám rád nabídnul pro inspiraci několik variací:

JINÉ OCHUCENÍ – např.klad paprikovou variaci, kdy do vařen. luštěniny přidáte sladkou papriku a cikánskou směs. Zajímavou chuť bude mít ryze bylinkové pojetí ochucení, kdy vedle bylinkové soli využijete směs čerstvých bylinek zlehka zapěněnou na másle. Popřípadě můžete využít směs bylinkové máslo.

PŘIDAT CELER – syrový celer na jemno nastrouhejte a krátce ho spařte vroucí vodou a vzápětí sceďte a pochopitelně vmíchejte spolu s posekanou celerovou natí do směsi. Velmi rád namísto spařování celer krátce osmahnu na přepuštěném másle. Díky tomu získá unikátní chuť a vůni, která se hodí do všech podobných směsí. K

ROKETY S NIVOU – populární sýr s modrou plísní stačí jen na hrubo nastrouhat a vmíchat do směsi namísto jiného sýru. V tomto případě ale není třeba hrách nějak zvlášť ochucovat, stačí jen bylinková sůl.