K jarnímu času patří do našeho jídelníčku zelené natě různých bylin. Jsou doslova nabité vitaminy a dalšími látkami potřebnými pro naše zdraví. Velmi rád připravuji pestrou směs z cibulové natě, medvědího česneku, petrželky, spařených kopřiv, mladých špenátových listů a dalších podobných pokladů směs, kterou jen zlehounka zpěním na másle a do něčeho nebo někam zamíchám. V tomto případě jsou to ve slupce vařené a nastrouhané brambory. Řekl bych, že na talíři byl vařený jazyk a majonéza s jemnou chilli papričkou jen doplňkem, že hlavní roli při obědě hrály ony bylinkové brambory.

Myslím si, že právě brambory doslova dychtí po bylinném spojení a během chvíle vytvoří přílohu, která sama o sobě talíř dekoruje a samotný pokrm povýší ke kulinářským výšinám. Nejraději vařím brambory ve slupce a po oloupání je pak nastrouhám na hrubém struhadle. Jde to snadno a ve výsledku mají pak na talíři podstatně lepší vzhled i konzistenci než šťouchané či brambory rozšlehané na kaši.

Celý fígl v přípravě skvělé přílohy spočívá v tom, že použijete máslo na kratičké zahřátí drobně posekaných bylinek a smetanu na jejich kratičké povaření. V tom okamžiku přidejte sůl a to tolik, abyste osolili i připravené, nastrouhané brambory. Jak se sůl v tekutině rozpustí, přidejte brambory a vše už jen intenzivně promíchejte a je hotovo. K bylinám se hodí vždy trochu česneku, takže pokud nemáte ve směsi zrovna medvědí, přidejte zpěnit do másla maličko, ani ne stroužek, prolisovaného čerstvého česneku. Máslo, smetana a bylinky vytvoří s bramborami opravdovou harmonii. Pokud se vám zdá, že je to příliš tučná příloha budiž, dejte mléko, ale počítejte s tím, že výsledná chuť bude už trochu jalová.

Stejným způsobem připravuji brambory pórkové, kopřivové, špenátové, mangoldové i bazalkové a také celerové s řapíkatým celerem a libečkem. V tom případě dávám do másla, případně i sádla či oleje zesklovatět cibuli nebo šalotku a už zmíněný česnek, a třeba i špetku drceného kmínu, kurkumy a dalších druhů koření.