Každý rok s koncem zimy vyhlížím v suchém listí a chumáčích loňských trav mladé kopřivy. Jsou tmavé, maličké a snad trojnásobně pálivé, než ty, vzrostlé letní. Určitě ale stojí za to se k nim sehnout a hrst nebo dvě jich donést domu. Stačí je totiž propláchnout, případně zbavit nečistot a pak už jen spařit horkou vodou a máte před sebou očistný a posilující elixír.

Odvar se pochopitelně popíjí jako ozdravný nápoj a samotné kopřivy stojí za to sníst. Horká voda totiž zcela zlikviduje jejich ochranné, žahavé jehličky, takže je snadno nasekáte a přidáte třeba do salátu, polévky, vajec a dalších pokrmů.

Ozdravné, očistné a aktivizační účinky kopřiv rozsáhle popisují snad všechny knihy sepsané věhlasnými léčiteli a potvrzuje je i současný výzkum. Nechci vás zaplavit celou škálou lékařských pojmů popisující doslova zázračné účinky této bylinky. Chci vám jen doporučit deseti nebo čtrnáctidenní kopřivovou kůru, kdy prostě a jednoduše pijete odvar a do všelikých jídel vpašujete trochu kopřiv.

Odvar z kopřiv – na pohled i na přivonění nic moc a pít něco s odporem není dobré. Věřte mi, že stačí pár kapek citronu a ze začernalého výluhu je narůžovělý čaj a pak už je na vás, zda ho osladíte trochou medu. Naposledy jsem očistný kopřivový čaj doplnil ještě mladými lístky šalvěje a jemně posekaným zázvorem.

Spařené kopřivy nasekejte s co nejdříve zkonzumujte. Běžně je dávám všech druhů salátů, v jarním bramborovém spolu s jarní cibulkou, medvědím česnekem a vařenými vejci nesmějí kopřivy chybět.

Minulou sobotu jsem vařil jarní (detox) polévku podle receptu z knihy Ivany Stenzlové Dej tělu šanci. Byla z kořenové petržele, kokosového mléka a samozřejmě kopřiv, s kurkumou, česnekem a trochou zázvoru v podobě zeleného krému a byla fantastická.

Nenechávejte hrstku kopřiv jenom na Velikonoce do nádivky, dejte si ji od teď až do svátků den co den. Kopřivy jsou totiž opravdu kouzelné, a navíc snadno dostupné. Stačí si jen na procházku vzít malé nůžky nebo rukavici a párkrát se k nim sklonit.